Free Record Shop failliet, maar wat zijn uw cadeaubonnen nog waard?

Onlangs bericht de Telegraaf dat winkelpersoneel van de Free Record Shop (FRS) van de directie de opdracht zou hebben gekregen om zoveel mogelijk cadeaubonnen te verkopen, terwijl al bekend was dat FRS langs de afgrond liep. Op deze wijze zou zijn geprobeerd extra omzet te genereren. De directie van FRS ontkent.

Cadeaubonnen van een bedrijf verliezen in beginsel hun waarde bij een faillissement. Een cadeaubon is immers een gewone vordering van de houder van de waardebon op het bedrijf, die na een faillissement bij de curator ingediend moet worden. Enkel indien de curator uiteindelijk voldoende geld op haalt (hetgeen in de praktijk weinig zal voorkomen), zal de vordering alsnog worden voldaan.

webw

Het verkopen van cadeaubonnen vlak voor een faillissement is dus zeer lucratief voor een bedrijf. Je krijgt er wel voor betaald, maar hoeft er niets voor te doen. Bestuurders (= directie) die zich hieraan schuldig maken, lopen echter wel het gevaar hiervoor persoonlijk aansprakelijk gesteld te worden.

FRS is een vennootschap en in beginsel zijn de bestuurders van een vennootschap niet persoonlijk aansprakelijk, ook niet bij een faillissement. Er zijn echter uitzonderingen, waaronder de regel: Bestuurders van een vennootschap (FRS) die namens de vennootschap verplichtingen aangaan (uitgeven van cadeaubonnen) op een moment dat ze wisten of redelijkerwijze hadden kunnen weten dat de vennootschap niet meer aan deze verplichtingen kan voldoen (failliet gaat), kunnen hiervoor wel persoonlijk aansprakelijk zijn.

Indien het bericht van de Telegraaf klopt en er ook bewezen kan worden dat er bonnen zijn uitgegeven terwijl het bestuur wist dat deze niet meer verzilverd zouden kunnen gaan worden, is er een goede kans om het bestuur van FRS hiervoor persoonlijk (in privé) aan te spreken. Omdat de waarde van de bonnen doorgaans laag is en de tijd en kosten van een dergelijke procedure hoog, is de kans dat iemand hier echt een procedure over zal starten in de praktijk erg klein.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in ondernemingsrecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s