Zijn er juridische regels voor feesttenten en noodweer!?

‘Er bestaat op dit moment geen enkele wettelijke regel voor de constructie of brandveiligheid van grote feesttenten’, schrijft Telegraaf.nl onlangs naar aanleiding van de ingestorte feesttent in Steenwijkerwolde afgelopen zaterdag. Het feit dat er geen wettelijke regels zijn opgesteld, wil echter niet zeggen dat er geen regels gelden!

Veelal worden er door de betreffende gemeente (veiligheids)voorschriften gesteld in de vergunning. Bovendien, en dat is nog veel belangrijker: iedereen weet dat een feesttent met veel bezoekers gevaarlijke situaties kan opleveren (zeker na de eerdere ongelukken met dergelijke tenten, zoals vorig jaar op Pukkelpop), zodat op basis van het Kelderluikarrest eenvoudig geoordeeld kan worden dat er een grote zorgvuldigheidsplicht geldt. De leverancier en organisatie zullen alle mogelijke gevaren en risico’s in kaart moeten brengen en hiervoor maatregelen moeten treffen. Enerzijds maatregelen om de kans op incidenten te minimaliseren, of in ieder geval te verkleinen. Anderzijds maatregelen over hoe te handelen als er zich een (groot) incident voordoet. Indien hier niet (voldoende) aan is voldaan, lopen de verantwoordelijken niet alleen de kans dat ze aansprakelijk zijn voor de schade, maar ook dat ze strafrechtelijk vervolgd zullen worden door het Openbaar Ministerie (OM), zoals in de zaak van het Kruitvat Vlotdrama enige jaren terug.

In Steenwijkerwolde is kennelijk voldoende aan de zorgvuldigheidsplicht voldaan, want onlangs was ook in het nieuws dat er geen verder onderzoek naar het ongeluk zal worden gedaan door het OM. Dit is in lijn met een uitspraak van de brancheorganisatie op Telegraaf.nl dat feesttenten gewoon niet bestendig zijn tegen extreem noodweer, dat veelal zeer plaatselijk optreedt. Nu het lijkt dat er steeds vaker lokaal noodweer optreedt, zal het in de toekomst voor organisatoren van tentfeesten steeds belangrijker worden om hiermee voldoende rekening te houden. Mij lijkt het dat een goede professionele organisator er voor zorg gaat dragen, dat hij tijdens een evenement in contact staat met professionele weersdeskundigen die hem voorzien van actuele lokale weersinformatie en waarschuwen wanneer er zich (mogelijk) problemen voor kunnen gaan doen.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Zijn er juridische regels voor feesttenten en noodweer!?

 1. Wouter Jong zegt:

  Is het Bouwbesluit niet van toepassing? Ik zit er niet meer helemaal in, maar zou dat wel verwachten.

  Met hartelijke groet, Wouter Jong

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  Op 17 aug. 2012 om 17:00 heeft “Juridischesnelweg’s Blog” <comment-reply@wordpress.com> het volgende geschreven:

  Juridischesnelweg.nl posted: “Er bestaat op dit moment geen enkele wettelijke regel voor de constructie of brandveiligheid van grote feesttenten, schrijft Telegraaf.nl onlangs naar aanleiding van de ingestorte feesttent in Steenwijkerwolde afgelopen zaterdag. Het feit dat er gee”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s