Hoe lang kan een vordering geïncasseerd worden?

Vandaag staat in de Telegraaf het bericht dat het Duitse stadje Mittenwalde recent heeft ontdekt dat het in 1562 in totaal 400 florijnen aan Berlijn heeft geleend, welke tot op heden niet zijn terugbetaald. De vordering op Berlijn uit hoofde van deze lening bedraagt vandaag de dag zo’n 112 miljoen euro. Een mooie vordering voor een stadje met nog geen 9.000 inwoners, maar is de vordering ook nog te incasseren, of inmiddels verjaard? Om het voor u interessant te houden, beantwoorden we de vraag naar Nederlands recht.

Indien de wet geen andere regeling geeft, verjaart een vordering in Nederland na 20 jaar. Een vordering tot nakoming van een verbintenis uit overeenkomst tot een geven of doen, verjaart reeds na verloop van 5 jaar vanaf het moment dat de vordering opeisbaar is geworden. De verjaring kan worden gestuit (uitgesteld) door een schriftelijke aanmaning/mededeling, waarin de schuldeiser zich nadrukkelijk het recht op nakoming behoudt. Er begint dan een dag na de stuiting een nieuwe termijn te lopen.

Een vordering uit hoofde van een overeenkomst van geldlening verjaart dus in beginsel na 20 jaar, of na 5 jaar nadat de lening opeisbaar is geworden. Nu de lening reeds honderden jaren geleden is verstrekt en pas recent is herontdekt, kunnen we er vanuit gaan dat de lening is verjaard en niet is gestuit, dus zeer waarschijnlijk verjaard.

Kan het stadje nu helemaal niets meer met haar vordering? Dat is ook weer niet het geval. Allereerst mag een rechter de verjaring niet ambtshalve toepassen, Berlijn moet er zelf een beroep op doen. De kans dat Berlijn hierop een beroep zal doen is echter groot. Ten tweede is een verjaarde vordering weliswaar niet meer afdwingbaar, maar wel nog steeds een vordering (in de juridische praktijk ook wel natuurlijke vordering genoemd). Deze vordering mag dan niet meer af te dwingen zijn, hij kan nog wel worden verrekend met eventuele vorderingen van Berlijn op het kleine stadje.

Moraal van het verhaal: zorg er voor dat uw vorderingen (o.a. facturen) binnen 5 jaar zijn betaald en draag anders tijdig voor stuiting zorg (per aangetekende post want de bewijslast ligt bij u). Wij adviseren onbetaalde facturen het liefste binnen 45, maar anders uiterlijk binnen 60 dagen na afloop van de betalingstermijn ter incasso te geven. Draag wel altijd eerst zelf zorg voor minimaal 1 (maar liefst meer) schriftelijke herinnering(en) en zeg in uw laatste herinnering altijd de wettelijke rente en incassokosten aan.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in incasso en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s