Cameratoezicht in uw bedrijf! Wat zijn de regels?

Uit het jaarverslag van de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel blijkt, dat de schade voor winkeliers door medewerkers die en greep uit de kassa doen, artikelen verduisteren of winkelen zonder te betalen is gestegen tot ruim 180 miljoen euro. Dit zal niet (veel) anders zijn in andere branches. De vraag naar cameratoezicht neemt daarom toe, maar hoe zit het ook al weer met de regels over cameratoezicht. Een korte uiteenzetting.

Cameratoezicht op de werkplek, het komt steeds vaker voor. De redenen zijn uiteenlopend. Het bewaken van de ingang, het voorkomen van diefstal uit het bedrijf door personeel of bezoekers, of het in de gaten houden van de activiteiten op bepaalde plaatsen. Wat de reden van het cameratoezicht ook is, het spreekt voor zich dat de privacy van de werknemers in het geding is. De vraag dringt zich dan ook op in hoeverre en onder welke voorwaarden het plaatsen en gebruik van camera’s op de werkvloer is toegestaan.

Voor het installeren en plaatsen van camera’s is het allereerst noodzakelijk dat het plaatsen van de camera’s door de werkgever een duidelijk vooraf omschreven gerechtvaardigd doel dient. Dit volgt met zoveel woorden uit de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP). Daarnaast volgt uit de WBP (artikel 8) dat het plaatsen van een camera ‘ noodzakelijk is voor het de behartiging van het gerechtvaardigd belang van de werkgever’. Dit betekent in de praktijk dat de werkgever altijd de afweging moet maken tussen zijn belang en het belang en de rechten van de werknemer. Daarnaast dienen de werknemers vooraf door de werkgever te worden geïnformeerd over het feit dat er persoonsgegevens worden verkregen.

Voor het verborgen cameratoezicht ligt dit nog weer anders. Hiervoor geldt kort gezegd dat dit niet is toegestaan tenzij zich een bijzondere situatie voordoet, bijvoorbeeld diefstal. Ook hier geldt echter dat de werkgever geen andere middelen ten dienste staan om de diefstal te bewijzen. Tot slot dient het cameratoezicht beperkt en gericht te worden ingezet en dienen de werknemers over de mogelijke inzet van cameratoezicht in beginsel te worden geïnformeerd.

Wilt u camera’s plaatsen, overleg vooraf met uw huisadvocaat om hieraan een juridisch goede invulling te geven.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s