Onderneming starten? Welke rechtsvorm kiest u!? De eenmanszaak is populair.

In Nederland zijn in 2011 7% meer bedrijven opgericht, dan opgeheven. Ruim 67% van deze nieuwe ondernemingen was een eenmanszaak, tegen zo’n 55% in 2006. Van de nieuwe bedrijven was ongeveer 20% (14.000) een adviesbureau. De eerste jaren na de start blijken het moeilijkst. Van alle bedrijven die in 2007 zijn opgericht is bijna 20% binnen een jaar al weer gestopt. Zo schrijft het CBS onlangs.

Indien u een onderneming start, is het belangrijk om na te denken over de rechtsvorm, in welke vorm wilt u de onderneming starten. Hieronder de twee meest voorkomende rechtsvormen, met daarbij enkele kenmerken.

Eenmanszaak

  • U drijft de onderneming voor uw eigen rekening en risico = persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden.
  • Snel en eenvoudig opgericht zonder verplicht startkapitaal.
  • Administratief en fiscaal eenvoudig en diverse fiscale voordelen voor starters.

Besloten vennootschap (BV)

  • U drijft de onderneming niet voor uw eigen rekening en risico, maar via een rechtspersoon = niet de ondernemer persoonlijk, maar de rechtspersoon is aansprakelijk voor alle schulden (behoudens wanbeleid).
  • Oprichting via de notaris en startkapitaal minimaal € 18.000,-.
  •  O.a. jaarrekening verplicht.

Welke rechtsvorm is nu geschikt voor u?
Juridisch gezien, dus volgens onze advocaten, is de BV altijd het beste, daar u dan in beginsel niet persoonlijk aansprakelijk bent voor de schulden. (Bij een eenmanszaak gaat de ondernemer persoonlijk failliet, bij een vennootschap gaat in beginsel enkel de rechtspersoon failliet en niet de ondernemer persoonlijk). Financieel en fiscaal gezien, wordt doorgaans gezegd dat bij een lage winst een eenmanszaak beter is en bij een hoge winst een vennootschap. Uw accountant/fiscalist kan u hier uiteraard meer over vertellen.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in bestuursrecht, fiscaal juridisch en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s