Ontslag op staande voet postbode om te late bezorging onterecht !

PostNL mag een postbode die zijn post –in strijd met de bedrijfsregels- op zondag bezorgde in plaats van zaterdag, niet op staande voet ontslaan. De kantonrechter ziet niet in dat het vertrouwen in de postbode enkel daardoor, volledig bij PostNL is verdwenen. Er zou enkel plaats zijn voor een minder zware straf, aldus de voorzieningenrechter te Almelo. Dit meldt de Telegraaf onlangs.

De postbode had een deel van de post die hij op zaterdag moest bezorgen, op zondag bezorgd. Dit omdat hij zaterdag een privé afspraak had. De postbode meldde achteraf zelf dat hij de post een dagje later had bezorgd, er waren geen klachten binnen gekomen. Dit alles in aanmerking nemende oordeelde de rechter in kort geding dat er gelet op alle feiten en omstandigheden geen plaats was voor ontslag op staande voet. Gevolg: Het ontslag op staande voet werd nietig verklaard, de postbode was dus niet ontslagen en heeft met terugwerkende kracht recht op doorbetaling van zijn salaris. PostNL zal de postbode weer aan het werk moeten zetten, of alsnog een ontslagprocedure moeten starten, waarbij de kans bestaat dat de rechter ook daarvoor geen toestemming zal geven.

Een werkgever kan een arbeidsovereenkomst per direct opzeggen (ontslag op staande voet), echter enkel indien er sprake is van een dringende reden. Ontslag op staande voet dient direct nadat de werkgever bekend is geworden met deze dringende reden te worden gegeven (hiermee mag niet worden gewacht), onder aanzegging van de reden en schriftelijke bevestiging daarvan (zorg voor ontvangstbewijs).

Onder dringende reden wordt volgens de wet (art. 7:678 BW) verstaan: zodanige daden, eigenschappen of gedragingen van de werknemer, die het gevolg hebben dat in redelijkheid niet meer van de werkgever kan worden verlengd dat deze de arbeidsovereenkomst laat voortduren. De wet geeft vervolgens enkele voorbeelden. Over het algemeen kan gezegd worden, dat in de jurisprudentie zware eisen worden gesteld aan de inhoud van de dringende reden. Niet iedere ‘praktische’ dringende reden, wordt ook door de rechter ‘juridisch’ als voldoende dringend uitgelegd. Zo zal een rechter altijd kijken naar alle relevante feiten en omstandigheden dus niet alleen naar de belangen van de werkgever, maar ook naar die van de werknemer, alsmede of er niet (eerst) volstaan had kunnen worden met een minder zware sanctie. Hierbij moet worden aangetekend dat de uitspraken per rechter kunnen verschillen.

Ben dus voorzichtig met het geven van ontslag op staande voet. Indien u ontslag op staande voet geeft, loop dan altijd onderstaand stappenplan na:
[1] Is er een dringende reden, die ook door een rechter als voldoende dringend zal worden erkend?
[2] Zo ja, zorg dan dat u direct hierna de werknemer ontslaat op staande voet onder aanzegging van de reden.
[3] Bevestig hierna de gang van zaken in een brief welke u overhandigd en/of toestuurt aan de werknemer en waarbij u zorgt voor een ontvangstbevestiging.
[4] Indien u er niet (voldoende) van overtuigd bent dat het ontslag op staande voet stand houdt, verzoek de rechter dan tevens om een voorwaardelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst zodat de arbeidsovereenkomst niet door blijft lopen.

Meer informatie over dit onderwerp? Raadpleeg uw huisadvocaat.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in arbeidsrecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s