Auto lijkt te veel op politieauto, mag niet! Auteursrecht op striping politieauto!

Iedereen heeft ze wel eens gezien, auto’s van een particulier beveiligingsbedrijf die (vrijwel) net zo zijn bestickerd als een politieauto. De politie (Staat der Nederlanden) is hier niet blij mee en is onlangs een kort geding begonnen tegen een van deze bedrijven. Zij legde in de procedure ten grondslag, dat er inbreuk wordt gemaakt op het auteursrecht dat rust op de huisstijl van een politieauto, welk auteursrecht in handen is van de politie.

Auteursrecht is kort gezegd het recht van de maker van een werk, om dit werk openbaar te maken of te verveelvoudigen. De maker kan dit recht overdragen, bijvoorbeeld aan zijn opdrachtgever. Een en ander is ander uitgewerkt in de Auteurswet.

De politie stelde in de procedure dat er auteursrecht rust op de huisstijl van politieauto’s, dat de maker deze had overgedragen aan de politie, alsmede dat de striping van het beveiligingsbedrijf inbreuk maakt op dit auteursrecht. Het beveiligingsbedrijf stelde echter dat haar striping geen inbreuk maakte, omdat deze niet volledig gelijk was en ook niet zou leiden tot verwarring. Bovendien gaf zij aan, dat zij belang heeft bij een gelijkende striping, omdat daar een betrouwbare, dienstverlenende en controlerende uitstraling vanuit gaat, die haar in de beveiligingsbranche goed van pas komt.

De kort geding rechter oordeelde allereerst dat niet in geschil is dat de striping van politieauto’s auteursrechtelijk beschermd is. Vervolgens oordeelde hij dat de striping van de beveiligingsauto’s inderdaad enigszins afwijkend was, maar dat de verschillen zo klein zijn, dat er wel degelijk verwarring te duchten valt en sprake is van inbreuk op het auteursrecht van de politie. De rechter oordeelde verder dat het begrijpelijk was dat een beveiligingsbedrijf wil aanhaken bij de huisstijl van de politie, maar dit de inbreuk op het auteursrecht niet minder ernstig maakt. Bovendien heeft de politie als staatsorgaan er juist belang bij dat particuliere organisaties niet aanhaken bij haar huisstijl. Uiteindelijk oordeelde de rechter dat het beveiligingsbedrijf de striping van haar auto’s moest verwijderen.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in intellectueel eigendom en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Auto lijkt te veel op politieauto, mag niet! Auteursrecht op striping politieauto!

 1. Gijs zegt:

  Klinkt logisch. Een bedrijfswagen zou inderdaad nooit dezelfde kleuren strepen als een politieauto mogen hebben, dat zorgt voor verwarring. Ik vraag me af welk bedrijf dat was.

 2. Bob zegt:

  Je kunt uit zoveel verschillende teksten en plaatjes kiezen waarom dan je auto laten bestickeren zoals een politieauto? Ik vind het heel goed dat de politie in actie is gekomen!
  Wanneer je strepen op je auto wil laten bestickeren, kies dan een andere kleurcombinatie. (genoeg om uit te kiezen!)

 3. Kyra zegt:

  Dat word toch lastig als uw logo veel lijkt op de striping van een politieauto. Mee gemaakt met mijn buurman, die moest heel zijn bedrijfslogo aan gaan passen en zijn wagenpark opnieuw laten bestickeren..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s