Barman steekt per ongeluk studente in brand, de juridische consequenties!?

Vandaag stond in de Telegraaf, dat een 22-jarige Groningse studente dinsdagnacht ernstige brandwonden heeft opgelopen. De barman had haar een shotje sterke drank gegeven en deze vervolgens aangestoken. Sterke drank is makkelijk ontvlambaar en het aansteken ervan geeft een ‘cool’ effect dat in de horeca nogal eens wordt gebruikt als extra ‘entertainment’. Het is echter niet zonder gevaren en dus ook niet zonder juridische risico’s. Zowel de barman, als ook de leidinggevende(n), als ook de horecagelegenheid lopen niet alleen het risico dat ze civielrechtelijk aansprakelijk zijn voor de schade, maar ook dat ze strafrechtelijk vervolgd zullen worden.

Voor zowel de civielrechtelijke als de strafrechtelijke aansprakelijkheid, wordt doorgaans gekeken naar de volgende factoren.

[1] Is er sprake van (mogelijk) gevaar?
[2] Hoe onvoorzichtig is de (potentiële) deelnemer en is deze vooraf goed op het gevaar gewezen?
[3] Hoe groot is de kans op een ongeval/schade?
[4] Welke voorzorgsmaatregelen zijn mogelijk (o.a. instructie, begeleiding, veiligheidsmaatregelen) en zijn deze genomen?

Hoe groter het gevaar, hoe onvoorzichtiger de deelnemer en/of hoe groter de kans op schade, hoe zorgvuldiger en voorzichtiger er gewerkt moet worden. Alle in redelijkheid te nemen voorzorgsmaatregelen, moeten altijd worden genomen. Te risicovolle activiteiten moeten niet worden uitgevoerd, of hiervoor moeten alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen worden genomen, alsmede duidelijke schriftelijke afspraken worden gemaakt met de deelnemers.

Het schenken van sterke drank om deze vervolgens aan te steken, dient juridisch altijd te worden aangemerkt als een (zeer) gevaarlijke activiteit. Nachtgasten in de horeca (mogelijk aangeschoten of zelfs dronken) kunnen in zijn algemeenheid juridisch worden aangemerkt als onvoorzichtig. De kans op een ongeval/schade bij drank, zeker in combinatie met vuur, is in de praktijk groot, in ieder geval altijd aanwezig. Er zijn gelet op de gevolgen waarschijnlijk geen of (te) weinig voorzorgsmaatregelen genomen en het is de vraag of vooraf met de deelnemer over de gevaren en veiligheidsaspecten is gesproken, laat staan afspraken gemaakt. De kans is derhalve meer dan aanwezig dat dit ongeval (grote) juridische consequenties zal hebben voor de barman, de leiding en/of de horecagelegenheid.

Voorkomen is beter dan genezen. Werkt u ook met risicovolle activiteiten? Toets deze dan aan bovenstaand toetsingskader of bespreek deze met een van onze huisadvocaten.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in civielrecht, ondernemingsrecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s