Let op, overgewicht van uw medewerker(s) kan gevolgen hebben!

Uit recente rechtspraak volgt dat morbide obesitats (zeer ernstig overgewicht) een chronische ziekte is. Werknemers die hieraan lijden hebben derhalve recht op ontslagbescherming en kunnen niet zomaar ontslagen worden. Ook niet wanneer zij door hun overgewicht vaker ziek zijn, verminderd inzetbaar zijn, etc.

De ontslagbescherming wil niet zeggen dat deze werknemers niet ontslagen kunnen worden, maar wel dat er aan aanvullende voorwaarden moet zijn voldaan. Zo zal er sprake moeten zijn van een onwerkbare situatie en geldt er een zorgplicht voor de werkgever. De werkgever dient de werknemer tijdig op de problematiek te wijzen en hem eerst voldoende tijd te geven en te helpen om gezamenlijk tot een oplossing te komen, alvorens er sprake kan zijn van ontslag. Indien een werkgever niet of niet voldoende aan zijn zorgplicht voldoet, kan dit er toe leiden dat een ontslagverzoek wordt afgewezen of dat er een hogere ontslagvergoeding aan de werknemer wordt toegekend.

Indien er sprake is van overgewicht bij een van uw werknemers, is het verstandig om direct en actief te handelen. Maak het probleem bespreekbaar en stel samen een plan van aanpak op om tot een oplossing te komen. Schakel daar waar nodig deskundigen in. Indien de werknemer niet of onvoldoende meewerkt, is het verstandig niet direct over te gaan tot ontslag maar eerst te waarschuwen en daarna bijvoorbeeld eerst nog een loonsanctie op te leggen.

Het voorgaande is overeenkomstig van toepassing op bijvoorbeeld alcoholproblematiek.

Meer informatie? Vraag het uw huisadvocaat.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in arbeidsrecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s