Let op! Aanbetaling + faillissement = geld kwijt!

Recent is autobedrijf Hessing failliet verklaard. Het AD schreef onlangs over een klant die € 250.000,- voor een Rolls Royce heeft aanbetaald, maar door het faillissement zijn auto niet geleverd krijgt. Kan dat zomaar? Het antwoord daarop is helder: JA!

Wanneer een bedrijf onvoldoende geld heeft om al haar schulden te kunnen betalen, kan dit bedrijf op verzoek van minimaal 2 schuldeisers of op eigen verzoek door de rechtbank failliet worden verklaard. Tegelijk met het uitspreken van het faillissement, benoemt de rechtbank een curator. Deze curator is belast met het beheer en de vereffening van de vorderingen en schulden van het bedrijf, oftewel met het beheer en de vereffening van de boedel.

Een curator is gerechtigd om alle overeenkomsten (dus ook de koopovereenkomst van de auto) te ontbinden, hierdoor hoeft Hessing de auto niet meer aan de klant te leveren. Het feit dat er een aanbetaling is gedaan doet hier niets aan af. De aanbetaling is juridisch niets meer dan een vordering van de klant op het failliete bedrijf en kan derhalve enkel als vordering bij de curator worden ingediend. De curator zal de vordering vervolgens op de lijst van schuldeisers zetten over wie hij aan het eind van het faillissement, na het vereffenen van de boedel, de overgebleven gelden zal verdelen. Of dit in de praktijk ook iets gaat opleveren is echter de vraag. In de meeste faillissementen zijn de schulden groter dan de vorderingen, waardoor er vaak niets of weinig valt uit te keren. Als er al een uitkering aan de schuldeisers plaatsvindt, komt deze in de praktijk enkel ten goede aan de preferente schuldeisers (=schuldeisers met voorrang), zoals de belastingdienst.

Oftewel, let op met grote aanbetalingen!

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in insolventierecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Let op! Aanbetaling + faillissement = geld kwijt!

  1. de Jong zegt:

    Wat nu als je een offerte hebt getekend, en een deel van het totaalbedrag hebt aanbetaald, moet je bij faillissement dan toch het hele bedrag betalen, of ben je alleen de aanbetaling kwijt?
    Wij hebben zojuist een offerte ontvangen voor aankoop van een product, maar nog niet getekend
    Dank u alvast voor de reactie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s