Oude (niet meer gebruikte) handelsnaam na bijna 40 jaar nog beschermd.

Recent heeft de voorzieningenrechter te Den Haag geoordeeld dat een bank met een (handels)naam met daarin het woord ‘Boerenleen’ inbreuk maakt op de handelsnaam ‘Boerenleenbank’. Boerenleenbank is een oude handelsnaam van de Rabobank, welke echter al bijna 40 jaar niet meer door de Rabobank wordt gebruikt. (Rabobank is een samengestelde afkorting van het in 1972 gefuseerde Coöperatieve Centrale Raffeissenbank en de Coöperatieve Centrale Boerenleenbank.)

De rechter baseerde zijn uitspraak op artikel 5 van de Handelsnaamwet: Het is verboden een handelsnaam te voeren, die, voordat de onderneming onder die naam werd gedreven, reeds door een ander rechtmatig gevoerd werd, of die van diens handelsnaam slechts in geringe mate afwijkt, een en ander voor zover dientengevolge, in verband met de aard der beide ondernemingen en de plaats, waar zij gevestigd zijn, bij het publiek verwarring tussen die ondernemingen te duchten is.

Deze uitspraak is om 2 redenen interessant.

Allereerst omdat de naam Boerenleenbank een beschrijven karakter heeft. Beschrijvende namen mogen niet zomaar ‘gemonopoliseerd’ worden en genieten daarom minder bescherming. De rechter oordeelde echter dat de naam ‘Boerenleenbank’ weliswaar beschrijvend is, maar (mede) door de grote bekendheid voldoende onderscheidend vermogen heeft en dus bescherming geniet.

Ten tweede omdat de Rabobank de naam Boerenleenbank al bijna 40 jaar niet meer gebruikt. De rechter oordeelde dat ook oude handelsnamen worden beschermd door artikel 5 Handelsnaam wet, indien deze oude handelsnaam in de herinnering van het publiek is blijven voortleven en er dus nog steeds een kans op verwarring bestaat. De Rabobank heeft dit aangetoond door recente krantenartikelen waarin journalisten de Rabobank nog steeds aanduiden als Boerenleenbank en onderzoek waaruit bleek dat het publiek Rabobank en Boerenleenbank nog steeds vereenzelvigd.

Het oordeel van de rechter dat Boerenleen te veel lijkt op Boerenleenbank en dus niet toegestaan op grond van artikel 5 Handelsnaam wet was ook belangrijk, maar natuurlijk niet onverwacht.

Klik hier voor de hele uitspraak.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in intellectueel eigendom, ondernemingsrecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s