Crisis verhoogt kans op fraude!

Fraude is doorgaans het gevolg van behoefte (zoals bijvoorbeeld financiële problemen) en gelegenheid (zoals bijvoorbeeld het gebrek aan controle). Door de economische crisis zal de behoefte toenemen, waardoor het zaak is de gelegenheid te laten afnemen. U kunt de gelegenheid het beste laten afnemen door preventie en detectie. Preventie door het opstellen van processen en detectie door het uitvoeren van controles hierop. Zowel de preventie als de detectie, als ook de sancties die er staan op het niet naleven van de geldende regels, kunt u het beste vastleggen in een interne frauderegeling.

Fraude kent talloze vormen en gradaties. Het is zaak om altijd tegen alle fraudes (hoe klein dan ook) op te treden en dit ook kenbaar te maken in de frauderegeling. Alleen zo geeft u een scherp signaal af naar uw werknemers. Bovendien vergroot dit uw kans op een juridisch succes, indien het tot een rechtszaak komt. Een rechter zal altijd, zelfs bij fraude, kijken naar de belangen van de werknemer. Wanneer u een reële en heldere frauderegeling heeft, welke bekend is bij alle werknemers en die ook altijd wordt nageleefd, is de kans groot dat de rechter hierin mee gaat waneer u bijvoorbeeld een werknemer op grond van de regeling op staande voet wil ontslaan of een schadevergoeding vordert.

Indien u fraude vermoedt, start dan eerst een onderzoek alvorens iemand te beschuldigen. Uit uw beschuldigingen wel direct zodra u over (voldoende) bewijs beschikt en geef de beschuldigde altijd een recht op weerwoord. Neem dit weerwoord mee in uw beslissing over een eventuele sanctie. Leg een en ander altijd schriftelijk vast.

Let op! Ontslag op staande voet dient altijd onverwijld te worden gegeven. Indien u over voldoende bewijs beschikt van fraude die een ontslag op staande voet rechtvaardigt, dient u uw werknemer hier direct mee te confronteren en dient u na het weerwoord direct te besluiten om al dan niet ontslag op staande voet te geven. Dit kan niet in een later stadium. Vergeet het ontslag op staande voet niet schriftelijk aan uw werknemer te bevestigen en zorg voor bewijs (handtekening voor ontvangst, aangetekend, via de deurwaarder, etc.). Wij adviseren u om voorafgaand aan een ontslag op staande voet gesprek altijd uw huisadvocaat te raadplegen of in te schakelen.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in ondernemingsrecht, strafrecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s