Werkgever niet aansprakelijk voor schade uitgegleden werknemer!

Een postbode is tijdens het bezorgen van de post uitgegleden en heeft hierbij haar enkel gebroken. Zij heeft hiervoor haar werkgever (TNT Post) aansprakelijk gesteld, nu deze volgens de wet dient zorg te dragen voor een veilige werkomgeving voor haar werknemers (artikel 7:658 BW).

Volgens de kantonrechter was de werkgever niet tekort geschoten in haar zorgplicht om zorg te dragen voor een veilige werkomgeving. Er was op de dag van het ongeval geen sprake van extreme weersomstandigheden, zodat er geen aanvullende maatregelen nodig waren. De kantonrechter was wel van mening, dat van de werkgever op basis van goed werkgeverschap (artikel 7:611 BW) mocht worden verwacht dat zij voor dit soort situaties een verzekering had afgesloten voor haar werknemers.

De Hoge Raad was dit laatste niet met de kantonrechter eens. Op grond van goed werkgeverschap dient een werkgever voor haar werknemers weliswaar een verzekering af te sluiten tegen schade als gevolg van verkeersongevallen tijdens de uitoefening van werkzaamheden, echter dit geldt niet voor een eenzijdig voetgangersongeval op de openbare weg. Struikelen of uitglijden is niet een bijzonder risico van het wegverkeer. Er bestaat geen goede reden voor een verdergaande bescherming van de werknemer dan bij struikelen of uitglijden op de arbeidsplaats zelf, zodat de werkgever alleen maar aansprakelijk is indien hij is tekortgeschoten in zijn zorgplicht.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in arbeidsrecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s