Privéaansprakelijkheid bij faillissement vennootschap, hoe ga je ermee om?

Ondernemers kunnen hun privéaansprakelijkheid beperken, door hun onderneming niet als natuurlijke persoon (bijvoorbeeld eenmanszaak of VOF), maar via een vennootschap (bijvoorbeeld een B.V. of N.V.) te exploiteren. Indien de onderneming failliet gaat, gaat in dat geval in beginsel enkel de vennootschap failliet en niet de ondernemer zelf.

Een vennootschap kent aandeelhouders (eigenaren) en bestuurders (directie). Dit kan/kunnen dezelfde persoon/personen zijn, maar ook verschillende. Voor bestuurders is van belang dat zij privé aansprakelijk kunnen zijn, indien er sprake is van onbehoorlijk bestuur en dit onbehoorlijke bestuur een belangrijke oorzaak is van het faillissement. De bewijslast hiervan ligt bij de curator, tenzij er sprake is van een onbehoorlijke boekhouding en/of de jaarrekeningen niet tijdig zijn gepubliceerd. Een ondernemer die niet alleen aandeelhouder is, maar ook bestuurder, kan dus alsnog privé aansprakelijk zijn. Voornoemde aansprakelijkheid geldt niet voor aandeelhouders.

Om privéaansprakelijkheid te beperken komt het in de praktijk voor dat een ondernemer wel aandeelhouder, maar geen bestuurder is. Dit kan helpen, echter dan moet hij zich ook echt niet als bestuurder van de onderneming bezighouden, ook niet op de achtergrond. De aansprakelijkheid geldt namelijk niet alleen voor de op papier benoemde bestuurders, maar ook voor de zogenoemde ‘feitelijke bestuurders’, personen die op papier geen bestuurder zijn, maar zich in de praktijk wel zo gedragen. Een aandeelhouder die zich dus als bestuurder gedraagt, kan bij een faillissement door de curator dus toch privé aansprakelijk worden gesteld. Zo meldt de Telegraaf vandaag dat de curator van het failliete Global Star Media B.V. op dit moment onderzoekt of de manager van de Toppers (op papier alleen aandeelhouder) zich in de praktijk toch als feitelijk bestuurder heeft gedragen.

Bent u betrokken bij een faillissement als schuldenaar of schuldeiser, onze huisadvocaten helpen u graag verder.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in insolventierecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s