Het faillisement! Handige tips!

Gelukkig neemt het aantal faillissementen de laatste tijd weer wat af, maar toch krijgen veel van onze leden er nog steeds regelmatig te maken. Enkele handige weetjes.

Wanneer een persoon/bedrijf/instelling (= schuldenaar), niet meer in staat is om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen, kan hijzelf, of minimaal twee van zijn schuldeisers, het faillissement aanvragen bij de rechtbank waar de schuldenaar woont of is gevestigd.

Door het faillissement, verliest de schuldenaar van rechtswege de beschikking en het beheer over zijn bezittingen (= boedel). Vanaf het faillissement is een door de rechtbank benoemde curator belast met het beheer en de vereffening van de failliete boedel.

Alle schuldeisers moeten hun vordering indienen bij de curator. Zodra de curator de schulden heeft vastgesteld en de bezittingen te gelden heeft gemaakt, zal hij, na toestemming van de rechtbank, de opbrengst verdelen onder de schuldeisers.

Omdat in een faillissement de opbrengst vaak een lager is dan de schuld en bepaalde schuldeisers, zoals de belastingdienst en UWV, een hogere rangorde hebben, wordt er in de praktijk weinig uitgekeerd aan de normale schuldeisers. Het indien van de vordering is echter toch van belang, omdat een afwijzing van de curator nodig is om een vordering fiscaal te mogen afschrijven.

In de praktijk is een faillissementsaanvraag een goed incassomiddel. Veel debiteuren blijken opeens toch te kunnen betalen als er een faillissementsaanvraag tegen hen wordt ingediend. De faillissementsaanvraag maakt daarom onderdeel uit van onze incassoservice.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s