Dr. Phil voor de rechter wegens laster! Alles over laster en smaad!

Dr. Phil dient zich volgens het AD binnenkort voor de rechter te verantwoorden, omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan laster. Voor ons reden om aan u een korte uiteenzetting te geven over de eenvoudige belediging, smaad en laster.

Smaad (artikel 261 Wetboek van Strafrecht)
Er is sprake van smaad wanneer: iemand in het openbaar opzettelijk de eer of goede naam van een ander aantast, door de ander ergens van te beschuldigen. Als dit schriftelijk gebeurd, is er sprake van smaadschrift. Als er geen algemeen belang is om een bepaald feit te vertellen, kan dus ook de waarheid vertellen smaad zijn. Een parodie is echter wel weer toegestaan.

Laster (artikel 262 Wetboek van Strafrecht)
Er is sprake van laster wanneer: iemand in het openbaar opzettelijk de eer of goede naam van een ander aantast, door de ander ergens van te beschuldigen, terwijl hij/zij weet dat dit een leugen is. Van laster kan dus alleen sprake zijn wanneer het vertelde feit niet waar is.

Belediging (artikel 266 Wetboek van Strafrecht)
Er is sprake van belediging wanneer: iemand in het openbaar opzettelijk de eer of goede naam van een ander aantast. Dit artikel is een soort vangnet voor alles wat niet onder smaad of laster valt en wel strafbaar zou moeten zijn.

Smaad, laster en belediging zijn klachtdelicten. Het Openbaar Ministerie kan alleen tot vervolging overgaan indien het slachtoffer aangifte doet.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in algemeen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s