De zon schijnt! Met blote benen naar je werk?

Het is definitief lekker weer en we willen allemaal onze fantastische zomerbenen laten zien, dus trekken we massaal onze zomerkleding uit de kast, aldus de Telegraaf vandaag. Kan dit zomaar, en welke kledingvoorschriften gelden er op de werkvloer?

Behalve voor zover deze de veiligheid, hygiëne, etc. betreffen, zijn er geen wetten met kledingvoorschriften voor werknemers. De wet geeft de werkgever wel het recht om voorschriften, zoals kledingvoorschriften, aan werknemers op te leggen. Het is dus aan de werkgever om hierover afspraken met zijn werknemers te maken. In de praktijk blijken veel werkgevers geen expliciete kledingvoorschriften te hanteren, althans zijn deze niet op schrift gesteld wat de voorkeur geniet. Werkgevers die dit wel hebben gedaan, hebben de voorschriften veelal ondergebracht in het arbeidsreglement. Daarnaast komen kledingvoorschriften soms ook in Cao’s voor.


Een werkgever heeft op grond van de wet het recht om kledingvoorschriften op te stellen. Dit recht is echter niet onbeperkt, maar door de jurisprudentie aan regels gebonden. Kledingvoorschriften beperken de (grond)rechten van werknemers. Een inbreuk op grondrechten is volgens de jurisprudentie echter alleen toegestaan, indien is voldaan aan de eisen van noodzakelijkheid (er moet een bedrijfsbelang zijn), proportionaliteit (de belangen van de werkgever moeten opwegen tegen de inbreuk op de grondrechten van de werknemer) en subsidiariteit (er is geen andere mindere nadelige oplossing). Kort gezegd moeten kledingvoorschriften dus redelijk zijn.

Heeft u al kledingvoorschriften en/of een arbeidsreglement?

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in arbeidsrecht en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s