Zakenpartner van Albert Verlinde stapt over naar concurrent. Wat kun je als ondernemer op juridisch gebied hieraan aan doen?

Vandaag berichtte diverse media dat Albert Verlinde zijn zakenpartner heeft geschorst omdat deze mogelijk overstapt naar de concurrent Stage Entertainment. Wanneer een goede werknemer overstapt naar de concurrent, is dat natuurlijk altijd erg vervelend. Wat kunt u hier tegen doen?

U kunt vooraf maatregelen nemen door in uw arbeidscontracten een concurrentie- en/of relatiebeding op te nemen. Achteraf zijn uw mogelijkheden beperkt. Het overstappen naar de concurrent vormt in beginsel geen reden voor ontslag, al helemaal niet op staande voet. Om uw bedrijfsgeheimen te beschermen, kunt u de werknemer wel tot aan het einde van zijn arbeidsovereenkomst op non-actief zetten (schorsen) en de toegang tot het bedrijf ontzeggen. U kunt op deze wijze de kans op het lekken van bedrijfsgeheimen beperken, echter hier staat tegenover dat u de werknemer per direct kwijt bent. De werknemer heeft overigens in beginsel wel gewoon recht op doorbetaling van zijn salaris tot het einde van zijn dienstverband.

Concurrentiebeding
Door middel van een concurrentiebeding, kunt u de mogelijkheden van uw werknemers om over te stappen naar een concurrent beperken. U kunt dit beding kracht bij zetten door aan overtredingen een hoge boete te koppelen.

Relatiebeding
Door middel van een relatiebeding, kunt u de mogelijkheden van uw werknemers om uw relaties mee te nemen bij een overstap naar een nieuwe baan beperken. Ook dit beding kunt kracht bij zetten door aan overtredingen een hoge boete te koppelen. Denk bij relaties niet alleen aan uw klanten, maar ook aan uw leveranciers, personeel, etc.

Let op!
= U dient voornoemde bedingen altijd schriftelijk overeen te komen.
= Bij een ingrijpende functiewijziging kunnen oude bedingen komen te vervallen, kom ze opnieuw schriftelijk overeen.
= Zorg voor duidelijke bedingen, de rechter legt onduidelijkheden doorgaans ten voordele van de werknemer uit.
= De beperking mag in beginsel niet volstrekt onredelijk zijn.

Voldoet uw standaard arbeidsovereenkomst nog? Heeft u wel een relatie en/of concurrentiebeding in uw arbeidsovereenkomsten opgenomen? Staat er wel een verbod op (concurrerende) nevenwerkzaamheden tijdens het dienstverband in? Onze leden kunnen hun arbeidsovereenkomsten jaarlijks laten checken op basis van de gratis contractenservice door hun eigen vaste huisadvocaat. Maak hier gebruik van!

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in arbeidsrecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s