Let goed op wanneer u zaken doet met een Ltd. of Euro-BV!

Een order binnenhalen is één, maar dan moet deze natuurlijk nog wel betaald worden. Vandaag de dag lijkt het wel of het binnenhalen van een order veel makkelijker is, dan de order vervolgens betaald te krijgen. In de praktijk blijkt het steeds belangrijker om al bij het binnenhalen van de order goed na te gaan met wie u zaken doet: Is uw klant (voldoende) betrouwbaar. Bij twijfel niet doen.

Wanneer u zaken doet met een natuurlijke (privé) persoon weet u natuurlijk altijd wie u moet hebben. Doet u zaken met een rechtspersoon (bijvoorbeeld: BV, NV, Ltd., stichting) dan ligt dat heel anders. U heeft dan geen vordering op de natuurlijke persoon die daadwerkelijk met u zaken doet, maar op de rechtspersoon die door hem/haar wordt vertegenwoordigd. Wanneer er niet wordt betaald, kunt u uw geld enkel halen bij de rechtspersoon en niet bij de natuurlijke persoon zelf. (Tenzij u de natuurlijke persoon achter de rechtspersoon laat meetekenen voor privé aansprakelijkheid, echter dat gebeurd in de praktijk zelden. Alleen banken maken daar veelvuldig gebruik van.) Indien u te maken heeft met een rechtspersoon is het dus van belang van te voren extra goed te controleren met welke rechtspersoon u nu precies zaken doet en of deze rechtspersoon achteraf wil en vooral ook kan betalen.

Onlangs was in het FD te lezen dat curatoren zuchten onder de frauduleuze Ltd’s en Euro-bv’s. Bij faillissementen van Nederlandse bedrijven die als rechtsvorm de Limited (Ltd.) of Euro-bv hebben, zou in de praktijk veel meer mis zijn dan bij de Nederlandse rechtsvormen, zoals de BV of NV. Zowel mismanagement als pure fraude komt verhoudingsgewijs bij deze groep veel meer voor, aldus het FD. Ook wij merken in onze praktijk dat over het algemeen een BV of NV een betrouwbaardere debiteur is dan een Ltd. of Euro-bv. Dit is ook niet heel erg vreemd gelet op het feit dat de BV en NV veel lastiger zijn op te richten dan een Ltd. of Euro-bv. Niet alleen is voor de oprichting van een BV of NV een startkapitaal nodig (BV € 18.000 / NV € 45.000,-), er dient ook goedkeuring te zijn van justitie die hiervoor onderzoek verricht naar de personen achter de vennootschap.

Check uw zakelijke klanten dus altijd bij de Kamer van Koophandel (dit kan online) en let extra op wanneer uw klant een Ltd./ of Euro-bv.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s