Let op valse rijbewijzen in omloop!

Recent berichtte diverse media dat het oude papieren rijbewijs makkelijk te vervalsen zou zijn. Dit naar aanleiding van de ontdekking van een grootschalige fraude, waarbij met valse rijbewijzen miljoenen zijn verduisterd. Onlangs berichtte de Telegraaf dat banken zouden hebben besloten het rijbewijs niet langer als geldig legitimatiebewijs te accepteren.

Ook voor u kan het van belang zijn om te controleren met wie u zaken doet. Bijvoorbeeld wanneer u levert op rekening of spullen verhuurt. In dat geval is het immers van belang om vooraf de identiteit van uw klant vast te stellen, om deze indien nodig achteraf te kunnen aanspreken.

Wij adviseren u altijd minimaal de volgende check uit te voeren:

Particulier: Vraag naar minimaal één legitimatiebewijs (voor de persoonsgegevens) en een recent bankafschrift (voor het adres + bankrekeningnummer). Accepteer nimmer een kopie, vraag altijd naar het origineel. Maak hier vervolgens zelf een kopie van en bewaar deze goed. Gelet op het voorgaande adviseren wij een rijbewijs als enige legitimatie niet langer te accepteren.

Zakelijk: Controleer niet alleen de gegevens van de persoon voor u (zie particulier), maar tevens die van het bedrijf. Bestaat het bedrijf, waar is het gevestigd en is de persoon voor u bevoegd om namens dit bedrijf verplichtingen aan te gaan (hij dient in het uittreksels als bestuurder te staan opgenomen). U kunt gratis lid worden van het handelsregister online van de Kamer van Koophandel. Dit stelt u in de gelegenheid om voor slechts € 2,50 per keer via internet direct het uittreksel van het bedrijf in te zien, te printen en te bewaren.

Het voorgaande is een minimum, een uitgebreidere controle is natuurlijk altijd beter!

Tot slot nog een handige site van de Europese Unie met tips aan de hand waarvan u de echtheid van een legitimatiebewijs kan controleren. Klik hier om naar deze site te gaan.

Ook op basis van het door de Telegraaf geplaatste artikel van vorige week donderdag j.l.mogen we concluderen dat het onderwerp in beweging is. De krant berichtte dat mensen die zich proberen te legitimeren met het rijbewijs van een ander, straf boven het hoofd komt te hangen.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in juridisch en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s