Hebben algemene voorwaarden invloed op uw aansprakelijkheidsverzekering?

In uw algemene voorwaarden kunt u uw aansprakelijkheid proberen te beperken, bijvoorbeeld door hierin uw aansprakelijkheid te beperken tot het bedrag dat door de verzekeraar wordt uitgekeerd, vermeerderd met het eigen risico. Indien u een goede aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten (uitgebreide dekking) en het niet gaat om schade veroorzaakt door opzet of grove schuld, is de kans zeker aanwezig dat deze bepaling door een rechter zal worden geaccepteerd. Het is dan natuurlijk wel zaak dat u de algemene voorwaarden schriftelijk op uw overeenkomsten van toepassing verklaard, alsmede dat u de voorwaarden ook uiterlijk ten tijde van het sluiten van de overeenkomst bewijsbaar aan de klant ter hand stelt! Anders zijn de algemene voorwaarden mogelijk alsnog niet van toepassing.

In de praktijk hanteren veel van uw klanten inkoopvoorwaarden. In deze voorwaarden zal uw aansprakelijkheid niet worden beperkt, maar juist uitgebreid. Door hiermee akkoord te gaan, loopt u dus meer risico op aansprakelijkheid bij eventuele schade. Juridisch is het dus niet verstandig om akkoord te gaan met de inkoopvoorwaarden van uw klant, echter commercieel ligt dit anders. U wilt uw klant immers niet verliezen. Maak in deze gevallen altijd (samen met uw huisadvocaat) een goede afweging, wat zijn de (extra) risico’s die ik loop als ik de overeenkomst aanga en akkoord ga met de voorwaarden van de klant. Ga daarna na of de omzet/winst die u met de overeenkomst gaat behalen, opwegen tegen deze risico’s. U kunt daarnaast natuurlijk ook altijd de scherpe kantjes er vanaf proberen te onderhandelen.

Bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering, zal de verzekeraar doorgaans vragen naar uw algemene voorwaarden en hun risico en dus ook de premie mede hierop baseren. Indien uw algemene voorwaarden vervolgens niet van toepassing zijn, omdat u akkoord bent gegaan met de voorwaarden van uw klant en/of uw voorwaarden niet juist hebt gehanteerd, loopt de verzekeraar extra risico’s. Bij een eventuele schade zou de verzekeraar dit punt kunnen aangrijpen om niet tot uitkering over te gaan. Als u dus afwijkt van uw algemene voorwaarden, overleg dit dan altijd met uw verzekeraar of tussenpersoon!

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in bestuursrecht, ondernemingsrecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s