It’s failliet! Wat gebeurt er met uw aanbetaling?

Wanneer een onderneming onvoldoende gelden heeft om haar schulden te kunnen voldoen, kan deze onderneming op verzoek van minimaal 2 schuldeisers of op eigen verzoek door de rechtbank failliet worden verklaard. Tegelijk met het uitspreken van het faillissement, benoemt de rechtbank een curator, die alle activa van het bedrijf te gelden gaat maken, om deze gelden vervolgens aan het einde van het faillissement onder alle schuldeisers te verdelen.

De wijze van verdeling wordt door de wet dwingend voorgeschreven. Kort gezegd komt het er op neer, dat er enkele belangrijke (preferente) schuldeisers zijn die voorgaan (bijv. belastingdienst) en dat de normale (concurrente) schuldeisers pas daarna aan de beurt komen. Over het algemeen zal de curator onvoldoende geld ophalen om alle schuldeisers volledig te kunnen voldoen. In de praktijk worden doorgaans dan ook slechts de preferente schuldeisers voldaan en dan vaak ook nog maar gedeeltelijk. Immers, als er genoeg geld was om iedereen te betalen, dan was de onderneming niet failliet gegaan.

Het is dus van belang om op het moment dat een onderneming failliet gaat, niets te vorderen te hebben op deze onderneming. Hou daarom enerzijds uw debiteuren goed in de gaten en pas op met het doen van aanbetalingen. Als u iets te vorderen heeft op een bedrijf dat failliet is gegaan, dien u vordering dan altijd schriftelijk in bij de curator en vraag om een schriftelijke bevestiging. Alleen dan deelt u mee bij een eventuele uitkering aan het einde van een faillissement, al is de kans in de praktijk niet heel erg groot en zal de afwikkeling doorgaans wel enige jaren op zich laten wachten.

Recent bleek bij het faillissement van elektronicagigant It’s weer, dat veel mensen aanbetalingen hadden gedaan voor hun aankopen, maar de goederen zelf ten tijde van het faillissement nog niet hebben ontvangen. De curator zal de rechten (uw aanbetaling) behouden en u daarvoor op de lijst van concurrente schuldeisers zetten. De curator hoeft echter op grond van de wet de verplichting (leveren goederen) niet na te komen. Uw geld bent u dus in veel gevallen kwijt, terwijl u de gekochte goederen niet hebt gekregen, erg zuur maar wel de harde realiteit. Achteraf is er niets aan te doen, maar vooraf eigenlijk ook niet, behalve heel goed opletten aan wie je aanbetalingen doet. Mensen die iets ter reparatie hebben aangeboden zijn een eventuele aanbetaling ook kwijt, maar hebben in beginsel wel recht op teruggave van de zaken die ze ter reparatie hebben aangeboden.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in insolventierecht, ondernemingsrecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s