Stoppen met roken of wegwezen? Mag dat juridisch gezien?

Vandaag was een directeur van een Call Center in Almere in het nieuws, die zich enorm ergert aan zijn werknemers die voor het pand staan te roken en daar ook nog eens hun peuken op de grond gooien. De directeur heeft zijn personeel recent te kennen gegeven dat dit niet langer door hem zal worden getolereerd en dat overtreders zullen worden ontslagen. Rokende werknemers en peuken voor de ingang zijn natuurlijk geen mooi visitekaartje, maar kan een werkgever op grond hiervan werknemers op staande voet ontslaan? Het antwoord hierop is ja, maar …

Als werkgever mag u, mits redelijk, regels opstellen waaraan uw personeel zich dient te houden. Op overtreding van deze regels kunt u zelfs een sanctie zetten, variërend van een boete (geld mag niet ten goede werkgever komen) tot zelfs ontslag op staande voet. Deze sanctie dient wel in een redelijke verhouding tot de overtreding te staan. Zowel de regels als de sancties dient u vooraf schriftelijk kenbaar te maken aan uw personeel, bijvoorbeeld door middel van een reglement met huisregels. Om te voorkomen dat de regels aan kracht inboeten en werknemers later zeggen dat de regels er wel waren, maar niemand zich er aan houdt, is het van belang om opgelegde regels strikt te handhaven.

De directeur in kwestie kan dus het roken voor zijn pand verbieden en hieraan sancties verbinden. Het is wel de vraag of een rechter bij een eerste overtreding ontslag op staande voet redelijk zal vinden. Om een discussie hierover te voorkomen kunt u kiezen voor een lichte sanctie bij een eerste overtreding en zwaardere sancties bij herhaling. Onze huisadvocaten kunnen u hier alles over vertellen.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in arbeidsrecht, ondernemingsrecht en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Stoppen met roken of wegwezen? Mag dat juridisch gezien?

  1. Moniek zegt:

    Inderdaad heel storend roken voor de entree. Met een duidelijk rookbeleid en bijbehorende sancties wel successen geboekt bij onze klanten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s