Pas op, hoge boetes voor illegale werknemers!

De Arbeidsinspectie kan u een boete opleggen, wanneer u werknemers illegaal laat werken. Wanneer u iemand in dienst heeft, of op enige andere wijze voor u laat werken, die geen tewerkstellingsvergunning heeft, terwijl dit wel verplicht is, loopt u kans op een forse boete.

Mensen met een andere dan de Nederlandse nationaliteit mogen niet altijd zomaar in Nederland werken. Alleen als zij afkomstig zijn uit landen van de Europese Economische Ruimte (Europese Unie, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) geldt een vrij verkeer van werknemers. Let op! Voor werknemers uit Bulgarije en Roemenië geldt op dit moment nog een uitzondering.

Op basis van de wet heeft een werkgever de plicht om de identiteit van zijn personeel bij indiensttreding te controleren aan de hand van een geldig identiteitsbewijs. Een kopie hiervan moet gedurende 5 jaar in de administratie worden bewaard. Indien hieruit volgt dat een tewerkstellingsvergunning verplicht is, dient een werkgever te controleren of de werknemer hier over beschikt.

Let op! Voornoemde plicht rust niet alleen op de formele werkgever, de werkgever bij wie de werknemer op de loonlijst staat, maar ook op de feitelijke werkgever. U kunt bijvoorbeeld worden aangemerkt als feitelijk werkgever, indien u personeel inleent of op een andere wijze gebruik maakt van personeel van een andere werkgever.

Tip: Een hulpmiddel bij het vaststellen van de oorsprong, echtheid en juistheid van een identiteitsdocument vindt u op de website van de Europese Raad.

Bedrijven die de regels overtreden krijgen een boete van € 8.000 per illegale werknemer. Bij herhaling worden de boetes verdubbeld. Hier valt doorgaans weinig tegen te doen, slechts in bijzondere gevallen bestaat de kans om met succes bezwaar of beroep aan te tekenen.

Voordat een boete wordt opgelegd ontvangt de belanghebbende een boetekennisgeving. Hij heeft dan 2 weken de tijd om zijn zienswijze bekend te maken. De wettelijke termijn voor het opmaken van de boetebeschikking is 13 weken na dagtekening van het boeterapport. Tegen de opgelegde boete kan bezwaar en (hoger)beroep worden aangetekend. Helaas hebben bezwaar of beroep geen schorsende werking op de betaling van de boete.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in arbeidsrecht, ondernemingsrecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s