In Duitsland ging het fout op TV bij ‘Wedden Dat’. Risicovol entertainment, wat zijn de juridische gevaren?

Mensen willen steeds vaker en steeds meer uitgedaagd worden. Dit zien we overal terug, ook op het gebied van entertainment, bijvoorbeeld op tv of tijdens een (bedrijfs)uitje. Helaas wordt niet alleen de uitdaging groter, maar de risico’s ook. Zeer recent ging het flink mis, live op de Duitse televisie.

“Wedden Dat” is al jarenlang internationaal een succesvol tv-programma, zo ook de Duitse versie “Wetten Dass”. In de live uitzending van vorige week sloot een van de deelnemers de weddenschap af dat hij, met behulp van springveren, over 5 rijdende auto’s kon springen. Bij de derde auto ging het goed mis. Hij raakte de auto, viel en raakte zwaar gewond. De uitzending werkt direct gestaakt en de discussie gestart.

Onafhankelijke stuntexperts gaven na de uitzending aan dat de stunt nooit op deze wijze uitgevoerd had mogen worden, psychologen spraken over een hele grote psychologische druk voor dit soort deelnemers en juristen maakten zich op voor een procedure.

Natuurlijk heeft een deelnemer aan een risicovol evenement of een tv-programma, zoals “Wedden Dat”, een eigen verantwoordelijkheid. Dit betekent echter niet dat de producent geen verantwoordelijkheden heeft. Een producent van een tv-programma, of organisator van een evenement, heeft juridisch altijd een eigen verantwoordelijkheid. De mate van deze verantwoordelijkheid hangt af van de omstandigheden.

De producent of organisator van een programma of evenement dient zichzelf altijd per (gevaarlijk) onderdeel in ieder geval de volgende vragen te stellen: Hoe gevaarlijk is het? Hoe onvoorzichtig of juist onvoorzichtig zal de deelnemer zijn? Hoe groot is de kans op een ongeval of schade? Welke voorzorgsmaatregelen zijn er in redelijkheid mogelijk? Aan de hand van de antwoorden op deze vragen, dient hij vervolgens een risico analyse op te stellen. Op grond hiervan dient hij te besluiten of het onderdeel, gelet op alle risico’s, al dan niet door kan gaan en zo ja, welke voorzorgsmaatregelen er genomen moeten worden.

Het is van belang om het voorgaande zorgvuldig te doen. Indien dit onvoldoende gebeurd, kan de producent of organisator aansprakelijk zijn voor schade of ongevallen, niet alleen civielrechtelijk, maar ook strafrechtelijk!

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in ondernemingsrecht, sportrecht, strafrecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s