AJAX directeur Rick van den Boog niet aansprakelijk en u als bestuurder?

De rechtbank Amsterdam bepaalde recent dat Ajax directeur Rik van den Boog niet aansprakelijk is voor de schade (zo’n € 5.000.000,-) die projectontwikkelaar Nedvast B.V. uit Hilversum heeft geleden, doordat het inmiddels failliete bedrijf Grump B.V., de vastgoedtak van de inmiddels failliete The Entertainment Company B.V. van o.a. Marco Borsato (TEG), de koopovereenkomst voor een nieuwe kantoorpand van TEG niet is nagekomen. Rik van den Boog was bestuurder van zowel Gump als TEG. Nedvast verwijt hem dat hij ten tijde van het tekenen van de koopovereenkomst wist dat het financieel heel slecht ging met TEG (die het pand van Gump zou gaan huren) en dus wist, of had kunnen weten, dat Gump de overeenkomst met Nedvast niet zou kunnen nakomen.

Het is min of meer vaste jurisprudentie, dat een bestuurder van een vennootschap die namens deze vennootschap verplichtingen aangaat, terwijl hij weet of behoort te weten dat deze vennootschap hieraan niet zal kunnen voldoen, persoonlijk aansprakelijk kan zijn voor de daaruit voortvloeiende schade.

Wanneer het verwijt van Nedvast aan het adres van Rik van den Boog, dat hij ten tijde van het tekenen van de overeenkomst reeds wist dat de koop niet nagekomen zou kunnen worden, dus klopt en te bewijzen is, had Nedvast een grote kans gelijk te krijgen. Helaas voor Nedvast viel het anders uit. Dit kan vele oorzaken hebben, maar wordt in de praktijk vaak veroorzaakt doordat de eisen partij, in dit geval doordat Nedvast, er niet (voldoende) in is geslaagd aan te tonen dat Rik van den Boog ten tijde van het tekenen wist of had kunnen weten dat Grump de overeenkomst niet zou kunnen nakomen. Hiervoor zullen voldoende feiten moeten worden gesteld en bewezen. Nedvast heeft inmiddels aangekondigd in hoger beroep te gaan, wellicht dat ze in hoger beroep meer succes hebben. Hierna kan altijd nog cassatie worden ingesteld bij de Hoge Raad.

Voor u als bestuurder van een vennootschap is het in ieder geval van belang om u te realiseren dat u nimmer namens de vennootschap verplichtingen moet aangaan, indien u weet of kunt weten dat de vennootschap hieraan niet zal kunnen voldoen. U loopt daarmee het risico op een procedure waarin u bestuurder privé aansprakelijk wordt gesteld. In het meest gunstige geval wint u deze procedure, maar het zal u hoe dan ook een hoop tijd, energie, strees en geld kosten (zeker als er Hoger Beroep of zelfs cassatie volgt).

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in insolventierecht, ondernemingsrecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s