Recht op schadevergoeding door staking postbodes van TNT?

Vandaag stond onder andere in het AD dat webwinkels woedend zijn op de postbodes van TNT Post. Door de stakingen vlak voor sinterklaas hebben zij schade opgelopen. Juristen van de brancheorganisatie voor webwinkels gaan onderzoeken of de schade kan worden verhaald. Hoe zit dat nu met schade en stakingen?

Zoals in een eerder artikel reeds uitvoerig uiteengezet, hebben werknemers in beginsel het recht om te staken. Slechts indien er bijzondere omstandigheden zijn, kan een werkgever een staking door de rechter laten verbieden. Een staking is dus niet zomaar onrechtmatig. Een derde zal dus ook alleen onder zeer bijzondere omstandigheden de schade van een staking op basis van een onrechtmatige daad kunnen verhalen op de stakers (postbodes) of de organisatoren (vakbonden).

Een claim neerleggen bij de postbodes en vakbonden heeft dus zeer waarschijnlijk geen nut. Dan maar naar TNT Post.

Een staking vormt een reëel risico voor iedere onderneming met personeel. Indien zo’n onderneming wordt getroffen door een staking, zal deze onderneming zijn contractuele verplichtingen naar zijn klanten, bijvoorbeeld de postbezorging, mogelijk niet (tijdig) kunnen nakomen. Het niet nakomen van een contractuele verplichting levert in beginsel wanprestatie voor de onderneming op en derhalve mogelijk aansprakelijkheid voor de daaruit voortvloeiende schade.

Maar, de wet “geeft in artikel 6:75 Burgerlijk Wetboek een bepaling voor situaties waarin sprake is van overmacht: “Een tekortkoming kan de schuldenaar niet worden toegerekend, indien zij niet te wijten is aan zijn schuld, noch krachtens wet, rechtshandeling of in het verkeer geldende opvattingen voor zijn rekening komt.”

Dus, wanneer een onderneming geen invloed heeft gehad op de staking, kan hij bij wanprestatie ten gevolge van deze staking waarschijnlijk een beroep doen op overmacht.
Meer zekerheid kan worden verkregen door het begrip overmacht verder te definiëren in overeenkomsten of in algemene voorwaarden. Door staking hierin nadrukkelijk als een van de gronden van overmacht te noemen, is de kans op acceptatie natuurlijk groter.

Er van uitgaande dat TNT dit goed heeft geregeld, zal dus ook een claim bij TNT zeer waarschijnlijk weinig kans maken.

Indien u de kans loopt op een staking is het goed dit ook in uw overeenkomsten en/of algemene voorwaarden te regelen. Daarnaast is het van belang om de gelding van uw overeenkomsten en algemene voorwaarden altijd goed te regelen. Onze huisadvocaten helpen u graag verder.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in ondernemingsrecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Recht op schadevergoeding door staking postbodes van TNT?

  1. Peter zegt:

    In Nederland ook weer nieuwe stakingen gepland in de Metaalsectoren. Dit heeft de FNV uitzendbureaus op 13 september laten weten. De stakingen zullen eind september 2013 plaatsvinden. Op de stakingsdagen mogen geen extra uitzendkrachten worden ingezet door uitzendbureaus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s