Let Op! Stakende postbodes van TNT!

Rond Koninginnedag dit jaar trok de staking van de vuilnismannen veel aandacht. Nu laten de Postbodes van TNT van zich horen. Vandaag werd er gestaakt en op 25/26 november a.s. weer Maar hoe zit het ook al weer met het stakingsrecht?

Nederlandse werknemers hebben in beginsel het recht om te staken. Als werknemers, veelal verenigd in vakbonden, op een juiste wijze van dit recht gebruik maken, mogen werkgevers wel loon inhouden over de stakingsperiode, maar verder geen disciplinaire maatregelen treffen. Als werknemers op een onjuiste wijze van dit recht gebruikmaken, kunnen werkgevers of andere belanghebbenden de staking via de rechter laten verbieden.

In veel landen is het stakingsrecht wettelijk geregeld. In Nederland is het stakingsrecht in de jurisprudentie (rechtelijke uitspraken) tot stand gekomen. De rechterlijke macht heeft zich hierbij gebaseerd op het Europees Sociaal Handvest (een europees verdrag), waarin bepalingen over het stakingsrecht zijn opgenomen.

Het stakingsrecht is een sterk recht en mag in beginsel slechts worden beperkt door uitzonderingen die in de wet zijn geregeld en in een democratische samenleving noodzakelijk zijn voor de bescherming van de rechten en vrijheden van anderen en door de bescherming van de openbare orde, de nationale veiligheid, de volksgezondheid of goede zeden.

Tegen een staking kan in de praktijk vrijwel alleen met succes worden opgetreden, als de werknemers zich niet aan de spelregels hebben gehouden of indien de werknemers in redelijkheid niet tot de staking hadden mogen komen. De hoofdregels die hierbij gelden zijn: dat werknemers alleen van hun stakingsrecht gebruik mogen maken om arbeidsvoorwaarden, eerst via overleg hun doel moeten proberen te bereiken, een staking tijdig moeten aanzeggen (de richtlijn schrijft 48 uur voor) en voldoende maatregelen moeten nemen om ernstige overlast te beperken.

Zo werd een staking tegen een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd verboden, omdat dit een overheidsbesluit is en geen arbeidsvoorwaarde. Het openbaar vervoer mocht wel staken, maar niet tijdens de spits omdat er dan onvoldoende maatregelen waren genomen om ernstige overlast te beperken. Ook de postbezorging mag door de stakingen dus niet ernstig ontregeld worden, maar zolang de staking steeds 1 of enkele dagen zal duren en er uitzonderingen worden gemaakt voor spoedeisende zendingen zoals rouwkaarten, zal hiervan voorlopig niet snel sprake zijn.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in arbeidsrecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s