Uw debiteur betaalt niet? Beslag leggen!

Een aantal weken geleden werd er nog beslag gelegd op de rekening van Wesley Sneijder en Yolanthe Cabau van Kasbergen en was het een ‘hot item’. Ook u kunt beslag leggen wanneer u een vordering heeft, maar uw debiteur weigert deze te voldoen. In dat geval kunt u het verhaal van uw vordering (proberen) veilig stellen, door het leggen van zogenoemd conservatoir beslag op de bezittingen van de debiteur. Op deze wijze wordt niet alleen uw verhaalspositie  verbeterd, maar voert u ook de (incasso)druk op bij uw debiteur.

In Nederland kan relatief eenvoudig beslag worden gelegd. Hiervoor is geen uitvoerige procedure nodig, maar slechts de toestemming van de voorzieningenrechter. Zodra deze toestemming is gegeven, kan de deurwaarder op pad om het beslag daadwerkelijk te leggen.

De rechter zal aan zijn toestemming altijd de voorwaarde koppelen, dat er binnen x weken na beslaglegging een rechtszaak aanhangig gemaakt dient te worden, waarin duidelijkheid dient te komen over de hardheid van uw vordering. Gedurende deze procedure blijft het beslag in beginsel* gehandhaafd. Afhankelijk van de uitkomst van deze procedure kan het conservatoir beslag worden omgezet naar een executoriaal beslag en kan uw vordering uit de opbrengst van het beslag worden voldaan.

* Tenzij partijen hierover in onderling andere afspraken maken of de debiteur in kort geding de rechter kan overtuigen de toestemming in te trekken (etgeen niet eenvoudig is).

Beslag biedt geen 100% zekerheid. Niet alleen is van te voren nooit bekend of het beslag kleeft (= er iets door het beslag wordt geraakt) en door een faillissement van de debiteur komen alle beslagen te vervallen. Meer zekerheid kan worden gekregen door bijvoorbeeld het beslag om te ruilen tegen een bankgarantie.

Er kan niet op alles beslag worden gelegd. (Internationale) wetten noemen bepaalde zaken waarop niet of verminderd beslag gelegd mag worden. Onlangs is er in dit kader aandacht in de media geweest voor een Nederlands bedrijf dat probeert beslag te leggen op de ambassade van Colombia in Nederland, hetgeen door internationale regelgeving niet eenvoudig is.

Beslag is een zeer goed drukmiddel bij het incasseren van uw openstaande facturen. Mocht ook u problemen hebben met het incasseren van uw facturen en/of wordt er bij u beslag gelegd laat het ons dan weten.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in incasso en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s