Ontslag op staande voet!?

Om ontslag op staande voet te mogen geven, dient er sprake te zijn van een dringende reden. Het ontslag dient onverwijld, direct na kennisname, te worden gegeven. Vervolgens dient (om bewijstechnische redenen) zowel het ontslag, als de reden, schriftelijk aan de werknemer te worden bevestigd.

Dringende reden
Er moet sprake zijn van een dringende reden die zo dringend is, dat van u in redelijkheid niet kan worden verwacht dat u de werknemer in dienst houdt. Het gaat dus om ernstige situaties, waarin minder verdere gaande maatregelen niet voldoende zijn. Of hiervan sprake is, dient van geval tot geval te worden bekeken.

Er moet niet alleen sprake zijn van een dringende reden, maar hiervoor moet ook voldoende bewijs zijn. Zo kan diefstal een dringende reden vormen, echter dan dient wel onomstotelijk vast te staan, dat de werknemer zich aan diefstal heeft schuldig gemaakt. In de praktijk gaat het hier nog wel eens mis, dus zorg voor een goed dossier.

Onverwijldheid
Het ontslag moet onverwijld worden gegeven, dat wil zeggen direct nadat u bekend bent geworden met de dringende reden. Natuurlijk dient er eerst onderzoek worden verricht. Echter, zodra uit dit onderzoek blijkt dat er sprake is van een dringende reden, dient u de werknemer hiermee te confronteren. Afhankelijk van de uitkomsten van dat gesprek, dient u vervolgens het ontslag op staande voet te geven, of niet.

Indien het ontslag op staande voet niet onverwijld wordt gegeven, kan het niet meer rechtsgeldig worden gegeven. In dat geval dient een reguliere ontslagprocedure voor de rechter te worden gevolgd.

Schriftelijk bevestigen
Zowel het ontslag als de reden moeten zo spoedig mogelijk schriftelijk aan de werknemer worden bevestigd, zodat hij dit later niet kan ontkennen. Indien de werknemer de aanzegging niet wil ondertekening kan deze per post (zowel gewone als aangetekend met bericht van ontvangst) worden nagestuurd.

Indien de werknemer zich bij het ontslag neerlegt is er niets aan de hand. De werknemer kan ook in verweer komen door zich (schriftelijk) beschikbaar te houden voor werk. Het is dan zaak om per direct in actie te komen. Immers, indien de werknemer na enige tijd naar de rechter gaat en het ontslag op staande voet geen stand houdt, is de werknemer nog gewoon in dienst en dient u al het achterstallige salaris te vergoeden. In die gevallen raden wij u aan om direct uw huisadvocaat in te schakelen. Natuurlijk kunt u dit ook al in een eerder stadium doen.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in arbeidsrecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s