ZZP-er of werknemer? Een belangrijke vraag!

Bedrijven maken steeds vaker en meer gebruik van ZZP-ers (freelancers) op basis van een overeenkomst van opdracht, in plaats van werknemers op basis van een arbeidsovereenkomst. Dit is enerzijds een werkwijze die beide partijen flexibiliteit biedt, maar anderzijds ook een werkwijze die vooral voor de werkgever/opdrachtgever gevaren kent. Civielrechtelijk (relatie werkgever-werknemer), maar ook fiscaalrechtelijk (relatie werkgever-belastingdienst).

Civielrechtelijk

Partijen zijn in beginsel vrij om in onderling overleg afspraken met elkaar te maken. Deze vrijheid wordt wel, onder andere, beperkt door dwingendrechtelijke wettelijke bepalingen. (= Wettelijke bepalingen waarvan niet –ook niet in onderling overleg- afgeweken mag worden)

De wettelijke bepalingen over de arbeidsovereenkomst zijn grotendeels dwingend rechtelijk, u mag hier niet van afwijken! Indien uit overeenkomst of uit de dagelijkse praktijk (daar wordt ook aan getoetst) blijkt, dat er volgens de wet sprake is van een arbeidsovereenkomst, mag er geen overeenkomst van opdracht gesloten worden. Andersom mag overigens wel. Indien u hiervan afwijkt, gelden niet de afwijkende afspraken, maar prefereren de dwingendrechtelijke wettelijke bepalingen.

Een voorbeeld
Indien u als opdrachtgever een overeenkomst van opdracht sluit met een opdrachtnemer terwijl, als we de overeenkomst en de praktijk toetsen aan de wettelijke regels, blijkt dat er sprake is van een arbeidsrelatie, zal de door u gesloten overeenkomst van opdracht door een rechter worden uitgelegd als arbeidsovereenkomst. Uw opdrachtnemer is dan opeens een werknemer met alle bijbehorende rechten, zoals o.a. ontslagbescherming, doorbetaling bij ziekte, etc.

Zorg er bij een overeenkomst van opdracht dus voor, dat er in de overeenkomst zelf en in de praktijk juridisch geen sprake is van een arbeidsrelatie. Uw huisadvocaat kan u hierbij van dienst zijn.

Fiscaalrechtelijk

Ook in het fiscaalrecht is het niet van belang hoe u de verhouding kwalificeert, maar hoe het juridisch gekwalificeerd dient te worden. De belangen om dit goed te kwalificeren zijn ook hier groot. Immers, indien er sprake is van een arbeidsrelatie, dient er loonbelasting te worden ingehouden. Bij een overeenkomst tot opdracht is dit niet het geval. Indien een overeenkomst van opdracht achteraf een arbeidsrelatie blijkt te zijn, kan de belastingdienst een naheffing opleggen aan de werknemer maar ook aan de werkgever.

Het is daarom van belang om vooraf te weten of de belastingdienst een relatie fiscaal kwalificeert als een overeenkomst van opdracht of als een arbeidsrelatie. De belastingdienst biedt deze mogelijkheid, middels de Verklaring Arbeids Relatie (VAR).

Indien opdrachtnemer beschikt over een VAR-wuo (indien werknemer een eenmanszaak of VOF vormt) of VAR-dga (indien opdrachtnemer een BV is), is opdrachtgever beschermd tegen naheffing door de belastingdienst mits:
= De VAR verklaring geldig is.
= Opdrachtgever een kopie van de VAR heeft.
= Opdrachtgever een kopie van een geldig legitimatiebewijs van opdrachtnemer heeft.
= Er geen sprake is van misbruik. (Bijvoorbeeld of de werkzaamheden die opdrachtnemer verricht overeenkomen met de werkzaamheden waarvoor de VAR is verstrekt.)

De belastingdienst heeft een speciaal telefoonnummer voor het controleren van de VAR: 088-1511000.

Draag dus altijd zorg voor een op juiste gronden aangevraagde en geldige VAR verklaring (wuo of dga), stel de identiteit van opdrachtnemer vast en maak en bewaar een kopie van alle stukken. Uw huisadvocaat kan u hier verder over adviseren.

Tot slot

Om misverstanden te voorkomen: Het civiel recht en fiscaal recht staan in beginsel volledig los van elkaar. Iets kan civielrechtelijk een overeenkomst van opdracht zijn en fiscaalrechtelijk een arbeidsrelatie en andersom. Zorg dus voor helderheid op beide terreinen.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in arbeidsrecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s