Het tijdelijk dienstverband, enkele handige tips!

Een tijdelijk dienstverband kan worden aangegaan voor een bepaalde periode, maar ook voor de (onbekende) duur van een specifiek project. Wanneer u bijvoorbeeld een project hebt aangenomen waarvan de duur niet bekend is, kunt u voor de duur van dit project ook personeel op basis van een tijdelijk dienstverband aannemen. Let er wel op dat dit personeel dan niet (ook) op andere projecten gaat werken en direct stopt na afloop van het project, anders is de kans groot dat het tijdelijke dienstverband van rechtswege een vast dienstverband wordt.

Het aantal tijdelijke dienstverbanden dat achter elkaar aan een werknemer mag worden gegeven, is in aantal beperkt tot 3x en in duur tot 36 maanden. De 4e overeenkomst of de eerste overeenkomst na 36 maanden, is voor onbepaalde tijd, ook als partijen anders overeenkomen.

Tijdelijk (sinds 9-7-2010 tot voorlopig 1-1-2012) is het voorgaande voor werknemers onder de 27 verlengd tot 4x en 48 maanden. Let op, zodra werknemer 27 is, of de tijdelijke regeling komt te vervallen, geldt direct de oude regeling weer! Doel van de tijdelijke regeling is het aan de slag houden van jongere werknemers die vaker dan oudere werknemers een tijdelijk dienstverband hebben.

Voornoemde regel kan worden omzeild, door een “pauze” te laten tussen het 3e en 4e (4e en 5e) contract. Deze pauze dient volgens de wet op dit moment in ieder geval 3 maanden te zijn. In deze pauze mag de werknemer niet werkzaam zijn voor de werkgever, ook niet via een uitzendbureau, etc. Let er wel op dat een rechter bij vermoedelijk misbruik anders kan oordelen. Wij adviseren daarom altijd minimaal 6 maanden aan te houden en werknemers te wijzen op de reden van de pauze: Het voorkomen van een vast dienstverband.

Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan alleen tussentijds worden opgezegd, indien dit in de overeenkomst is opgenomen. Overigens dient de werkgever ook in deze gevallen wel eerst toestemming voor het ontslag te krijgen van het UWV of de kantonrechter.

Tot slot, denk er bij tijdelijk dienstverbanden aan dat een proeftijd maar 1x kan. Een proeftijd mag bovendien slechts voor 1 maand en alleen 2 maanden bij een overeenkomst van 2 jaar of langer.

Let op! In CAO’s kunnen afwijkende afspraken zijn gemaakt.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in arbeidsrecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s