Prive gebruik van e-mail en internet op het werk, hoe zit dat?

Regelmatig klagen ondernemers bij onze huisadvocaten over het prive gebruik van internet en e-mail door hun werknemers. Een veel gestelde vraag is vervolgens of ze dit mogen verbieden of kunnen beperken.

In beginsel heeft een werknemer het recht om tijdens werktijd internet en/of e-mail ook prive te gebruiken. Een werkgever kan echter wel regels opstellen die hier paal en perk aan stellen en hij heeft bovendien het recht om naleving van deze regels te controleren.

De regels kunnen het beste schriftelijk worden vastgelegd in bijv. een personeelshandboek of aparte internetverklaring. Voor een goede naleving, controle en sancties, is het van belang er voor zorg te dragen dat alle werknemers bekend zijn met de regels en dat u dit ook kunt bewijzen. Het is daarom aan te raden de werknemer hiervoor altijd te laten tekenen.

De werkgever heeft het recht om naleving van de regels te controleren, met dien verstande dat hij de controle slechts mag gebruiken om vast te stellen of er sprake is van teveel prive gebruik en de controle moet uitvoeren op een wijze die zo min mogelijk inbreuk maakt op de privacy van de werknemer. Het is raadzaam de werkwijze omtrent deze controle tevens schriftelijk vast te leggen in de internetverklaring of het personeelshandboek.

Indien de regels worden overtreden, is het van belang om altijd en direct handhavend op te treden. Op deze wijze wordt een helder signaal afgegeven dat de regels door iedereen dienen te worden nageleefd. Afhankelijk van de aard van de overtreding, zal veelal wel eerst een (liefst schriftelijke) waarschuwing gegeven moeten worden, alvorens verdergaande maatregelen genomen kunnen worden.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit onderwerp of een andere jurridische kwestie, raadpleeg dan een van onze huisadvocaten.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in arbeidsrecht en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s