Let op privacyinbreuk door lek in beveiliging harde schijf kopieermachine!

Sinds 2002 worden kopieerapparaten uitgerust met een ingebouwde harde schijf die alle gekopieerde data opslaat. Het grootste deel van de kopieerapparaten komt, al dan niet via de leasemaatschappij, op de tweedehands markt terecht. De harde schijf met daarop alles wat gekopieerd is, is dan d.m.v. software gratis van het internet te downloaden en door derden volledig uit te lezen.

Eerder dit jaar deed CBS News in Amerika een onderzoek naar onzorgvuldig gebruik van het kopieerapparaat en het gevaar daarvan voor de privacy van personeel en klanten. CBS News ontdekte privacygevoelige informatie van 400.000 klanten en medewerkers van een zorgverzekeraar op de harde schijf van een tweedehands-te-koop-aangeboden kopieerapparaat. De excessen die door CBS News zijn ontdekt, zijn geen uitzondering. Bij iedere professionele gebruiker vindt men privacygevoelige informatie op de harde schijf van het kopieerapparaat terug.

In Europa is veel regelgeving over privacybescherming aanwezig. De meeste van deze regelgeving is in Nederland terug te vinden in de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Deze wet verplicht gebruikers om persoonsgegevens te beveiligen tegen verlies of enige vorm van onrechtmatige verwerking door middel van passende technische en organisatorische maatregelen. Bij een kopieermachine moet de gebruiker er dus voor zorgen dat de data op de harde schijf beveiligd zijn.

Mochten persoonsgegevens door gebrekkige beveiliging in de verkeerde handen vallen, dan heeft een slachtoffer recht op een (soms forse) door de gebruiker te betalen schadevergoeding. Daarnaast kan het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) aan de gebruiker een bestuurlijke boete opleggen die kan oplopen tot € 4.500,00 per overtreding.

Het zorgvuldig en bewust omgaan met privacygevoelige gegevens voorkomt dat zich een gevaar verwezenlijkt en er onnodige financiële risico’s worden gelopen. Middels een Quick-scan door een advocaat kunnen uw risico’s snel in kaart gebracht worden.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in algemeen en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s