Wat is goed werkgeverschap?

De wet bepaalt dat u een goed werkgever moet zijn, maar wat wordt hiermee precies bedoeld? Een korte uiteenzetting van het begrip: “Goed werkgeverschap” (een uitwerking van de redelijkheid en billijkheid) en de voor werkgevers gevaarlijke gevolgen voor onder andere het relatie- en concurrentiebeding.

Het goed werkgeverschap werd zo’n 100 jaar geleden, in 1907, ingevoerd. De reden was gelegen in het feit dat de wet niet alles (tijdig) kan regelen en de rechtspraak met deze bepaling makkelijk kon inspelen op eventuele maatschappelijke veranderingen. Dit heeft gewerkt. Veel huidige wettelijke bepalingen, vinden hun oorsprong in rechterlijke uitspraken, waar met een beroep op goed werkgeverschap nieuwe verplichtingen aan de werkgever zijn toegedicht. Deze verplichtingen zijn vervolgens door de wet overgenomen.

Een belangrijke regel die is aangenomen op basis van goed werkgeverschap, is dat relatie- en concurrentiebedingen* kunnen komen te vervallen, indien deze na verloop van tijd door functiewijzigingen zwaarder zijn gaan wegen.

Een voorbeeld:
Een werknemer komt binnen als verkoper en tekent een concurrentiebeding. Hij werkt zich op tot financieel directeur en verlaat hierna het bedrijf. Er wordt tussentijds geen nieuwe concurrentiebeding getekend. De rechter kan in dit geval oordelen dat, het niet rechtvaardig is om een financieel directeur te houden aan een concurrentiebeding van een verkoper.

In het verleden werd de regel strikt toegepast. De laatste tijd komt de rechter de werkgevers tegemoet met een lichtere interpretatie. Neem echter gewoon het zekere voor het onzekere: laat een nieuw concurrentie- en/of relatiebeding tekenen bij iedere functiewijziging!

Tegenover goed werkgeverschap staat “goed werknemerschap”. Niet alleen de werkgever, maar ook de werknemer dient zich volgens de wet van zijn beste kant te laten zien. Omdat de werknemer als de zwakkere partij wordt gezien, wordt het goed werkgeverschap doorgaans wel strenger beoordeeld dan het goed werknemerschap.

*Let op! Deze moeten altijd schriftelijk worden overeengekomen.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in arbeidsrecht en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s