Algemene voorwaarden deponeren?

Omdat er altijd veel onduidelijkheid is bij ondernemers op het gebied van algemene voorwaarden hebben wij de hoofdregels nog eens kort voor u uiteen gezet.

De hoofdregel is eenvoudig: Algemene voorwaarden zijn slechts van toepassing, indien deze tussen partijen zijn overeengekomen. Indien de voorwaarden niet zijn overeengekomen, zijn ze niet van toepassing. Daarnaast dienen algemene voorwaarden uiterlijk ten tijde van het sluiten van de overeenkomst aan de andere partij ter hand worden gesteld. Indien dit laatste niet gebeurd, kunnen de voorwaarden vernietigd worden (grote bedrijven kunnen hierop geen beroep doen). Nu in het recht geldt: wie stelt bewijst, dient degene die zich op de algemene voorwaarden beroept altijd aan te kunnen tonen dat de voorwaarden zijn overeengekomen en uiterlijk ten tijde van het sluiten van de overeenkomst ter hand zijn gesteld.
Dus: het deponeren van uw algemene voorwaarden is niet voldoen (zelfs niet perse nodig) het is wel nodig om ze overeen te komen en uiterlijk ten tijde van het sluiten van de overeenkomst ter hand te stellen.

Tip: Neem in alle overeenkomsten op dat op al uw diensten uw algemene voorwaarden van toepassing zijn. Om aan te kunnen tonen dat de voorwaarden ook ter hand zijn gesteld, kunt u deze het beste achter op uw overeenkomsten afdrukken. Nog veiliger is om op uw briefpapier op te nemen dat op al uw diensten uw algemene voorwaarden van toepassing zijn en deze ook hier achterop te drukken.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zo is het in een winkel of trein niet mogelijk om vooraf alle algemene voorwaarden schriftelijk van toepassing te verklaren en deze ook nog eens ter hand te stellen. Zij moeten hun klanten de redelijke mogelijkheid bieden van een en ander kennis te nemen. In de praktijk komt heter op neer dat ze vaak bordjes hebben hangen die aangeven dat er voorwaarden van toepassing zijn en waar deze verkrijgbaar zijn.

U kunt het voorgaande terugvinden in artikel 231 e.v. van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek. NNatuurlijk kunt u voor meer informatie op dit gebied ook terecht bij uw huisadvocaat.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in ondernemingsrecht en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s