Een zelfstandig ondernemer is zelf verantwoordelijk voor de geldigheid van zijn VAR verklaring

Het was al langer bekend, maar het is recent nogmaals door demissionair minister van financiën Kees de Jager bevestigd: “Een zelfstandig ondernemer is zelf verantwoordelijk voor de geldigheid van zijn VAR verklaring”.

Freelancers en ZZP-ers die voor een opdrachtgever werken, hebben een VAR-verklaring (verklaring arbeidsrelatie) nodig om vanuit de belastingdienst vooraf duidelijkheid te hebben over de fiscale status van het inkomen dat zij met hun werkzaamheden voor de opdrachtgever verdienen. Meer concreet: moet de opdrachtgever loonheffing etc. inhouden of niet. Om hierover vooraf duidelijkheid te hebben, verlangen de meeste opdrachtgevers een VAR-verklaring van freelancers en zzp-ers.

De VAR-verklaring kan (online) worden aangevraagd bij de belastingdienst. Hiervoor dienen vragen te worden beantwoord, waarna de verklaring wel of niet wordt verleend. De toetsing vindt plaats op basis van de gegeven antwoorden, de juistheid van de antwoorden wordt niet door de fiscus gecontroleerd. De verklaring is in beginsel alleen geldig als de antwoorden op de vragen juist zijn en is geldig tot 31 december van het jaar waarin de verklaring is verleend.

Indien achteraf blijkt dat de VAR-verklaring is verkregen door het geven van onjuiste antwoorden, kan deze met terugwerkende kracht worden ingetrokken, waardoor alsnog loonheffing, etc verschuldigd is. Bij opzet kan zelfs een strafrechtelijk traject volgen. Het is dus van belang de vragen zorgvuldig te bestuderen en juist te beantwoorden.

Klik hier voor meer informatie op de website van de belastingdienst.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in ondernemingsrecht en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s