Werknemer ziek tijdens vakantie geldt als ziektedagen werknemer!

Vakantiedagen waarop een werknemer ziek is gelden niet als vakantiedagen maar als ziektedagen.

Volgens de wet (artikel 7:637 lid 2 BW) gelden vakantiedagen waarop een werknemer ziek is, niet als vakantiedagen. Een werknemer die zich vanuit zijn vakantieadres ziek meldt voor een of meerdere dagen, kan bij terugkomst deze dagen omzetten in ziektedagen. Net zoals veel werknemers niet weten dat ze zich op deze regeling kunnen beroepen, weten veel werkgevers niet dat ze zich hiertegen ook kunnen wapenen, al is het maar gedeeltelijk.

De wet (artikel 7:634 lid 1 BW) geeft iedere werknemer recht op een minimum aantal vakantieuren, te weten: 4 x het aantal uur dat per week wordt gewerkt. Voor een fulltime werknemer is dat 4×40=160 uur, oftewel 20 dagen. De meeste werknemers hebben echter meer vakantiedagen dan het wettelijk minimum. In de praktijk zien we vaak dat de factor 5 in plaats van 4 wordt gebruikt, waardoor een fulltimer 25 vakantiedagen heeft in plaats van 20. Dit verschil van 5 dagen wordt het bovenwettelijk aantal vakantiedagen genoemd. Indien uw werknemer bovenwettelijke vakantiedagen heeft, kunt u de ziektedagen tijdens een vakantie van deze dagen aftrekken. U moet dit wel vooraf schriftelijk (bijvoorbeeld in de arbeidsovereenkomst) met uw werknemer zijn overeengekomen.

Een voorbeeld: Stel dat uw fulltimewerknemer 25 vakantiedagen heeft en zich tijdens de vakantie 6 dagen ziekmeld. Normaal gesproken zou deze werknemer bij terugkomst 6 vakantiedagen om kunnen zetten in ziektedagen. Indien u gebruik maakt van deze regeling, kunt u de 5 dagen verrekenen met de bovenwettelijke vakantiedagen en kan de werknemer slechts 1 vakantiedag omzetten in een ziektedag.

Een ander probleem waar u in de vakantietijd als ondernemer mee te maken kunt krijgen, zijn werknemers die zich na terugkomst niet tijdig op de werkvloer melden en pas enige of zelfs geruime tijd later terugkomen met een brief van een buitenlandse arts dat de werknemer wegens gezondheidsredenen niet eerder kon terugkeren. In een aantal gevallen zal dit daadwerkelijk zo zijn, echter onze huisadvocaten worden veelvuldig geconfronteerd met ondernemers die zeer sterke twijfels hebben bij dit soort brieven. Dit is echter een zeer lastige problematiek, waarvoor geen algemene regels gegeven kunnen worden, behalve dat u dit soort zaken altijd direct en goed moet aanpakken.

Advertenties

Over Juridischesnelweg.nl

Juridischesnelweg.nl maakt met haar revolutionaire product 'de huisadvocaat' de advocatuur toegankelijk en betaalbaar voor het MKB. Tevens publiceert en informeert Juridischesnelweg.nl d.m.v. diverse social media kanalen.
Dit bericht werd geplaatst in arbeidsrecht en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s